Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3440

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen aikeissa ostaa Toyota Landcruiserin vm 2000 korimalli 90 Wide Body. Olenko ymmärtänyt oikein että jos auton akselit vetävät normaalisti suhteessa 40:60 ja kytkettäessä nopea neliveto tai hidas neliveto kytkeytyy myös tasauspyörästön lukko, jolloin akselit vetävät suhteessa 50:50? Tätä siis ilmeisesti tarkoitetaan tasauspyörästön lukolla?

Käsittääkseni napalukot taasen lukitsevat saman akselin pyörät yhteen, ikäänkuin “yhdeksi raudaksi”? Voiko napalukot asentaa itse jälkeenpäin ja miten suurta ammattitaitoa/muutoksia se vaatii? Ps.Laittakaa ihmeessä sivuillenne haku-toiminto!

Näytä vastaus

Vastaus:

Pientä virhettä noissa käsityksissäsi näyttäisi olevan. Käydäänpä asioita läpi.

Jos voimanjako auton akselien välillä on 40:60, tämä saadaan yleensä aikaan planeettatyyppisen keskitasauspyörästön rakenteella. Kysessä on kuitenkin aina jatkuva neliveto. Kytkettävissä nelivedoissa ei käytetä keskitasauspyörästöä.

Keskitasauspyörästö voidaan usein myös lukita kiinteäksi, kyseessä on tällöin keskitasauspyörästön lukitus. Tällöin etu- ja taka-akselit pyörivät samalla nopeudella.

Napalukkoja käytetään kytkettävien nelivetojen yhteydessä. Kun autolla ajetaan pelkällä takavedolla, etuvoimansiirto kytketään pyörien navoista irti. Tällöin etuvedon voimansiirto ei pyöri lainkaan, mikä vähentää kitkahäviöitä. Kun neliveto kytketään, on myös napalukot kytkettävä, jotta voima kulkee pyöriin saakka.

Monissa maastoautoissa nuo napalukot ovat automaattiset, eli kun neliveto kytketään auton seistessä, voimansiirron lähteminen pyörimään kytkee napalukot. Vastaavasti siirryttäessä takavedolle automaattilukot vapautuvat pienellä peruutuksella. käsikäyttöiset lukot on kytkettävä päälle ja pois etupyörien navoista.

Tasauspyörästön lukko on se, joka lukitsee saman akselin pyörät “yhdeksi raudaksi”. Maastoautolta eli virallisesti M1G-luokan autolta vaaditaan vähintään yhtä tällaista lukkoa. Käytännössä sataprosenttisia lukkoja ei juuri käytetä, yleensä maastureissa on takavetopyörästössä automaattisesti toimiva kitkalukko, jonka lukitusprosentti on muutamien kymmenien prosenttien luokkaa, eli se luistaa kovassa paikassa.

Julkaistu: 27.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.