Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3439

Kysy autoista - kysymys 3439

Tapio Ketonen

Kysymys:

joku tässä kyseli yaris 1.4 tdistä ja turbo latusta te sanoitte että tdi yariksesta tulee laiton jos siihen asennetaan turbolastu mutta eihän näin ole kun kyllähän turbodiesel yarikseen saa asentaa turbolastu olisi eriasia jos yaris olisi vapaastihengittävä bensa kone. eikös asia ole näin

Näytä vastaus

Vastaus:

Asia on tasan päinvastoin. Liikenneministeriön rakennemuutospäätöksen mukaan ahtimella varustetun auton lastuviritys rinnastetaan moottorin vaihtoon. Vapaasti hengittäviä voidaan lastuttaa aivan vapaasti, kunhan päästöarvot eivät mene pieleen. Tällä keinolla kun teho ei mainittavasti lisäänny.

Jos lastulla saadaan lisää tehoa, Yariksen katsastaminen voi olla vaikeata. Muutos saa lisätä tehoa enintään 20 %, mutta ongelmana on lisätehon määrän osoittaminen. Koska diesel ei Suomen verottajan mukaan voi olla vähäpäästöinen, päästömittauksia ei sentään vaadita.

Käytännössä AKE sekä liikenne- ja viestintäministeriö suhtautuvat lastuvirityksiin erittäin kielteisesti. Niiden katsastaminen on ollut niin hankalaa, että useimmat ovat päättäneet jättää koko homman väliin ja ajelevat ilman leimaa. Lastuviritystä kun ei välttämättä pysty toteamaan edes vuosikatsastuksessa tienvarsitarkastuksesta puhumattakaan.

Tässä pari tärkeää linkkiä: Ministeriön rakennemuutospäätös 779/1998AKEn sovellusohje

Julkaistu: 27.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.