Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3438

Kysy autoista - kysymys 3438

Tapio Ketonen

Kysymys:

OPEL 2.0 CIH, pitää ilmeisesti käyttää bensan lisäainetta?? mitä koneelle käy jos ei käytä?? Pystyykö konetta muuttamaan siten että lisäainetta ei tarvitse käyttää??

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitä lisäainetta ja miksi? Lisäaineita on kait satoja erilaisia, kukin eri tarkoitukseen. Yleinen ohje on, että mitään näistä erikseen myytävistä lisäaineista ei tarvita. Poikkeus ovat vanhat moottorit, joiden venttiili-istukat on tehty sellaiseta materiaalista, joka kaipaa lyijyä. Nämä moottorit alkavat olla jo pääasiassa vähintään 30 vuotta vanhoja, eivätkä kaikki tuota vanhemmatkaan välttämättä pahastu lyijyttömästä.

Lyijyn lisääminen bensiiniin lopetettiin Suomessa kait pari vuotta sitten, siihen saakka 99-oktaanisena myyty bensa sisälsi lyijyä muistaakseni 0,15 g/l. Lisäaineena käytetty lyijytetraetyyli on niin raju myrkky, ettei sitä voida myydä yleiseen käyttöön. Sitä korvaavia turvallisempia aineita on myynnissä tarvikeliikkeissä ja huoltoasemilla. Tämä aine ei lyijyn tavoinnosta oktaanilukua, se toimii vain venttiilien suoja-aineena.

Koska en tunne Opelin CIH-konetta, en liioin osaa sanoa, onko se jokin 70-luvun keksintö. Mitään muita lisäaineita kuin mahdollisesti tuota lyijyn korviketta autojen moottorit eivät bensan sekaan tarvitse. Jos muinaisen koneen oktaanivaatimus on ollut 99 tai 100, asialla ei ole käytännön merkitystä. Nykyinen 98 menee aivan yhtä hyvin.

Julkaistu: 27.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.