Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3434

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan 99 Ford Mondeo 2.5 V6 kulkupelin ja tiedustelen onko kyseisen auton ilmastointiongelma tyyppivika? Auto nykii, kun ilmastoinnin kytkee päälle ja nykiminen tuntuu pahimmillaan ajettaessa tasaista vauhtia.

Olen lukenut, että ilmastoinnin komperessori vie jonkun verran tehoja ja saattaa nykäistä jonkun verran, mutta tämä yksilö nykii monta kertaa minuutissa eikä nykimisen pitäisi tuntua noin tehokkaassa autossa. Voisiko kyseessä olla joku sähkö

tai anturivika, joka kytkee jatkuvasti ilmastointia on/off. Kylmää ilmaa kyllä tulee ja muuten se toimii ok.

Liikkeessä eivät tehneet muuta kuin lisäsivät kylmäainetta. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastointilaitteistosi kaipaa osaavaa huoltoa, jota et näemmä ole käyttämästäsi pajasta saanut. Mene tarkistuttamaan laitteisto oikeaan autoilmastointiliikkeeseen, jossa osataan tehdä muutakin kuin lisätä kylmäainetta. Saattaa olla, että vikaa on joko kompressorissa, kuivaimessa, tai magneettiventtiileissä tai niitä ohjaavissa antureissa. Saattaa myös olla, että kylmäaineeseen on imeytynyt kosteutta, joka haittaa toimintaa.

Koko järjestelmä olisi pitänyt korjaamolla huoltaa perusteellisesti. Se, miten tuo huolto tehdään kunnolla, on kerrottu toukokuun Tuulilasissa sivuilla 134-136.

Kompressori ottaa kyllä reilusti tehoa, joten sen kytkeytyminen tilanteessa, jossa auton kulkeminen vaatii hyvin vähän tehoa, tuntuu taatusti jonkinlaisenaa nykäyksenä. Ei se kuitenkaan saa kytkeytyä jatkuvasti päälle ja pois. Niinpä lieneekin viisainta vaihtaa korjaamoa.

Julkaistu: 26.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.