Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3414

Kysy autoista - kysymys 3414

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan vähän ajetun vuoden vanhan yaris verson 1.4 tdi.Kysyisin rasittaako turbolastu pahasti auton tekniikkaa.kysymys on kueberl lastusta hinta 600 e.Onko hyötyä?Teho 75hv ja lastulla 90hv. vääntö 170nm. ja lastulla 195nm.Nouseeko kulutus? Ja muutenkin voisikohan systeemiin luottaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

On mahdoton sanoa, rasittaako se pahasti. Arvelisin, että järkevästi käytettynä ei rasita, mutta näihin kyllä liittyy aina riski moottorivauriosta. Sen korjaaminen menee ihan omaan piikkiin, takuu ei tule yhtään avuksi.

Ongelmana tietenkin on, että lastu tekee autosta laittoman. Sitä siis ei saa käyttää yleisellä tiellä. AKE:n ohjeen mukaan turbollisen auton lastuviritys rinnastetaan moottorin vaihtoon. Auto pitää siis muutoskatsastaa, ja se taas on useimmien milei mahdotonta.

Lastuvirityksen havaitseminen jouduttaessa liikenteessä tarkastukseen on käytännössä mahdotonta, ja tilanne on sama myös katsastuksessa. Mutta laittomaksi se auton tekee, ei siitä mihinkään pääse.

Kulutus riippuu ajotavasta. Jos lisääntynyttä suorituskykyä käytetään, se tuntuu kulutuksessa, koska teho ei synny tyhjästä. Jos taas ajetaan kuten ennekin, kulutus voi jopa laskea.

Julkaistu: 21.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.