Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3413

Tapio Ketonen

Kysymys:

“Huohotinkaasujen johtaminen letkulla suoraan auton alle ei ole hyvä ajatus. Tästä käy katsastuksessa käry ilman muuta, ja sieltä pääsee myös helposti öljyä maahan.”

Suomentaisitko? Miten katastusmies sen huomaa, yleensä pukilla auto on sammuksissa. Öljyä ei kyllä pitäisi paljon vuotaa jos kone kunnossa? Minusta tuo kierrätys sotkee paikkoja, ehkä mainitsemasi huohotus on pahempi tai molemmat yhdessä, ei kait imuventtiilejä ainakaan ole tarkoitettu pakokaasulle?

Aukaisin yhden ruiskukoneen kaasarin (mikä nimi sillä on?), oli kaasuläppä alapuolelta ihan tervainen, samoin kaikki siitä alaspäin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oleellista ei ole, sattuuko katsastusmies huomaamaan. Oleellista on, että huohotuskaasujen johtaminen auton alle ei ole luvallista, ja katsastusmiehen pitäisi huomata asia ja hylätä ajoneuvo. Eihän auton katsastaminen voi perustua siihen, että tovotaan, ettei katsastaja huomaa jotakin vikaa. Päästöjä vähentävät rakenteet voivat joskus olla hieman hankalia, mutta asialle ei voi mitään. Ne nyt vain ovat pakollisia, ja sillä siisti.

Jos kone on kunnossa, huohotuskaasuista ei tarvitse kantaa huolta. Ne menevät koneeseen ja palavat siellä. Kaasut ovat vanhojen kuluneiden koneiden ongelma. Jos kone ei ole kunnossa, ohipuhallus on niin voimakasta, että kaasujen mukana kulkeutuu myös öljysumua. Ja kyllä silloin myös poistoletkun päästä tippuu öljyä, pahimmoillaan katsastusmiehen naamalle, mikä alentaa hylkäämiskynnystä.

Imuventtiilien karstoittuminen aiheutuu siitä, että huohotuskaasuissa olevat ainekset tarttuvat venttiileihin ja palavat kiinni kuumaan venttiiliin. Pakokaasut ovat yleensä melko puhtaita, joten niiden aiheuttama venttiilien tai imukanavan likaantuminen on minimaalista. Se tervamainen töhnä on jokseenkin varmasti huohotuskaasuista peräisin.

Imuventtiilien puhtauden hoitaa bensiinin lisäaineistus. Bensiiniin lisätään puhdistavia lisäaineita, jotka liuottavat lian irti venttiileistä. Jos venttiilit eivät kuitenkaan pysy puhtaina, vikana on ilmeisestikin moottorin liika kuluneisuus, liuotettavaa tulee liikaa.

Julkaistu: 20.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.