Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3412

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on -98 audi a3 1.6. Mistä mahtaisi johtua jäähdytinnesteen karkailu paisuntasäiliön ylivuotoputken kautta? Tätä tapahtuu vain pitkillä matkoilla n. 100km tai enemmän ja nopeuden noustessa 100 paikkeille tai yli? Kaupunkiajossa toimii normaalisti. Merkkihuoltamossa sanottiin että kansipahvi on kunnossa, kun järjestelmä paineistettiin. Lämmöt pysyy kurissa mittarin mukaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkkikorjaamon vakuutelusta huolimatta tuo viittaa kyllä aika vahvasti kannentiivisteen vuotoon. Se lienee vasta alkavassa vaiheessa, koska vuotoa ilmenee vasta suuremmilla paineilla.

Paine palotilassa nousee sen myötä, miten paljon tehoa moottorista otetaan, ja suuremmalla nopeudella tehoa tarvitaan reilusti enemmän. Jäähdytysjärjestelmä pitäisi tutkia vuodonilmaisimella. Siinä imetään paisuntasäiliössä olevaa kaasua reagenssiliuoksen läpi. Jos mukana on merkkejä palamiskaasuista, neste värjäytyy. Tämä esimerkiksi Autotohtoritarkastuksessa käytettävä laite paljastaa jo pienetkin vuodot, mitä järjestelmän paineistus ei suinkaan tee.

Julkaistu: 20.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.