Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3403

Tapio Ketonen

Kysymys:

Skoda Octavia 1.6i:n jarrut ovat vonkuneet kylmänä melkein uudesta (5000 km)asti. Talvella kaupunkiajossa vonkaisee joka polkaisulla ja kesällä muutaman kerran aina liikkeelelähdön jälkeen.

Korjausta on yritetty merkkikorjaamon toimesta pari kertaa,tuloksetta.Ensin karhennettiin palat,auttoi n. 10 km(eihän ne karkeina pysy),sitten vaihdettiin italialaiset palat. Ei attanut 20 km pidempään. Sitten todettiin ilmiö ominaisuudeksi!En ole kuullut muilta vastaavasta ominaisuudesta.

Audissa ja Golfissa on kuulemma samat jarrukomponentit ilman ongelmia. Onko tämä nyt sitten vika vai ominaisuus? Joka tapauksessa hyvin huomiotaherättävän kiusallista kuitenkin. Muuten jarrut toimii hyvin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Helkama-Auto Oy ei ole tiedottanut moisesta ominaisuudesta. Niinpä lähetin kysymyksen maahantuojan huolto-osaston vastattavaksi. Seuraavassa vastaus:

Skoda-tehdas käyttää Octavia-malleissaan kolmen eri alihankkijan jarrupaloja, ja muutamassa autossa on esiintynyt kysymyksessänne kuvailtua ilmiötä. Syynä on jarrupalan kitkamateriaalin ja kylmyyden yhteisvaikutus yhdistettynä jarruissa olevaan jarrupölyyn. Jarrupölyn olemassaolo ilmenee siitä, että kylmänä liikkeelle lähdettäessä jarrut ääntävät ensimmäisellä jarrutuksella ja hiljenevät tämän jälkeen, kun palat ovat puhdistuneet.

Suurimmassa osassa Octavia-malleja on vakiovarusteena EDS, eli sähköinen tasauspyörästön lukitus. EDS käyttää jarrupaloja sutivan pyörän hidastamiseen, joten varsinkin talvella ja muuten liukkaalla ajettaessa jarrupaloja käytetään muuhunkin kuin auton vauhdin hillitsemiseen. Tämä ehkä selittää jarrupölyn muodostumisen syyn.

Mikäli asiakkaan autossa on ilmennyt vastaavaa ääntä, jarrupalat on vaihdettu takuuna toisen alihankkijan vastaavaan tuotteeseen. Mikäli ääni on tästä huolimatta jatkunut, on tarvittaessa vaihdettu myös jarrulevyt.

Tietojemme mukaan saman pohjalevytekniikan autoissa käytetään samoja jarrupaloja ja jarrulevyjä samoilla varaosanumeroilla.

Pyydämme asiakasta olemaan vielä kertaalleen yhteydessä joko lähimpään Skoda-merkkihuoltoon tai tarvittaessa suoraan allekirjoittaneeseen asian kuntoon saattamiseksi.

Ystävällisin terveisin Helkama-Auto Oy Skoda tuotetekniikka Petri Haapaniemi

Julkaistu: 17.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.