Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3382

Kysy autoista - kysymys 3382

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kuullut että on olemassa kitkarenkaita, joilla voisi ajaa kesät talvet. Nokia Q:t eivät siihen sovellu kulumisen vuoksi. Olen kuullut että olisi Fredesten-renkaat, tai jotain siihen suuntaan. Tunnetko renkaat, ja osaatko kertoa joitain muita ympärivuotiseen vähäajoiseen käyttöön soveltuvia renkaita, ja niiden maahantuojat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keski-Euroopassa on markkinoilla vaikka kuinka paljon ns. talvirenkaita, joissa on M+S-merkintä ja nopeusluokka H tai jopa V, eli ne soveltuvat jopa yli 200 km/h nopeuksiin. Valitettavasti näissä kuitenkin on pakko käyttää niin kovaa kumiseosta, ettei renkaissa ole juurikaan pitoa talvella eikä etenkään jääkelillä.

Tarkoittanet Vredestein-renkaita tuolla nimellä. Hollantilaisen Vredesteininkin valikoimiin kuuluu nopean ajon talvirenkaita. Lisätietoja löytyy Vredesteinin nettisivuilta. Jokseenkin kaikilla muillakin valmistajilla on vastaavia renkaita. Esimerkiksi Nokian Renkaat Oyj:n valmistama Nokian WR on tarkoitettu nopeaan ajoon nimenomaan Keski-Euroopan markkinoille.

Olen sitä mieltä, että Suomessa pitää autossa olla eri renkaat kesä- ja talvikäyttöön. Jos autolla ajetaan vähän, samoilla renkailla ajaa monta vuotta. Rengaskulut eivät taloutta kaada, kyllä kallein osa autoilun kustannuksista ovat pääomakulut ja arvon aleneminen.

Julkaistu: 6.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.