Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3378

Tapio Ketonen

Kysymys:

mbe 220cdi automaatti -99 350tkm asr valo rupee vilkkumaan kun painaa kaasun pohjaan vaikka vauhtia olis yli 100kmh ja kaasu hellitää niinkuin pyörät löisivät tyhjää.voiko laatikon luistaminen tehdä tämmösen ilmiön.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käsitykseni mukaan ASR vertaa etu- ja takapyörien pyörimisnopeuksia keskenään. Se käyttää tähän ABS-jarrujen pyörimisnopeustunnistimia, jotka ovat pyörien navoissa. Tuollaisen ilmiön eräs syy voisivat olla eri lailla kuluneet tai muuten erikokoiset renkaat edessä ja takana. Vaihteiston luistamisen ei pitäisi siis saada mitään tuollaista aikaan.

Jos takarenkaat ovat pienikokoisemmat, ne pyörivät nopeammin. Pyörimisnopeuksien ero voi olla juuri niin lähellä ASR:n toimintarajaa, että kaasua painettaessa renkaan pieni luisto – jota tietenkin aina esiintyy voimaa siirrettäessä – viekin eron tuon rajan yli.

Kannattaisi ehkä kokeilla etu- ja takapyörien vaihtamista keskenään, se ei ole kovin kallis eikä hankala kokeilu. Jos siitä ei ole apua, silloin taitaa olla viisainta mennä merkkikorjaamolle. Järjestelmässä lienee silloin jotakin vialla, ja sen selvittäminen ilman korjaamon testereitä on vaikeaa.

Julkaistu: 4.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.