Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3373

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan toyota Yariksem 1.3 koe ajan Hyundai genz 1.5 td kannataako vaihto siinä mielessä että työ matkani on 75 km edestakaisin.Mitä mieltä olet onko genz luotettava merkki? Entä ajo ominaisuudet talvella moottori tiellä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Dieselin kulutus on tietenkin pienempi, ja koska ainekin on halvempaa, säästöä syntyy. Mutta myös hankintahinnoissa on eroa. Syötin Yaris 1.3 Terran ja Hyundai Getz 1.5 CRDi:n tiedot Tuulilasin bensa/diesellaskuriin, ja sen mukaan ajomäärän pitää olla reilut 110 000 km, jos hintaero ja dieselvero halutaan saada säästetyksi yhdessä vuodessa.  Jos ajoa kertyy yli 61 600 km, hintaero ja vero kuittautuvat kahdessa vuodessa. Neljän vuoden kuittautumisaika edllyttää hieman yli 37 400 km vuotuista ajoa.

Kummallekin, niin Yarikselle kuin Getzillekin pitkän työmatkan ajaminen ei ole auton luontevinta käyttöä. Pitkällä matkalla hieman isompi auto olisi mukavampi. Mutta toki niilläkin pärjää. Kovin oleellista eroa autojen ominaisuuksissa ei ole.

Valitettavasti tärkeimmästä kustannustekijästä, jälleenmyyntiarvosta, ei ole oikein selkeää tietoa. Pikkudieselien kysynnän kehittyminen on arvailujen varassa. Myös niiden kestävyydestä ei ole kokemuksia.

Hyundai on merkkinä vähemmän tunnettu kuin Toyota, ainakin Toyotan muut mallit ovat säilyttäneet arvonsa käytettynä keskimääräistä paremmin. Hyundain uusi tuleminen on vielä aika uusi asia, mutta ainakin vanhojen eli 90-luvun alun mallien käyttäjät ovat olleet autoihinsa varsin tyytyväisiä.

Julkaistu: 3.5.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.