Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3364

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ennenhän jotku lisäs kulutuspintaa “kolvilla”. Kieltääkö nykyään jokin laki tai asetus sen? Kiinnostaa sikäli, että vaihtoautossa saattaa tulla mukana pahasti toispuoleisesti kuluneet renkaat väärän aurauskulman takia. Eli pelkän reunauran syvennys tekisi renkaista “lailliset”, mutta onko se sallitua? (Ei kylläkään järkevää)

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutuspinnan urien syventäminen eli"kolvaaminen" on ollut henkilö- ja pakettiautojen osalta kiellettyä ainakin 40 vuotta. Se on sallittua ainoastaan raskaan kaluston renkaissa, joissa on merkintä “regroovable”.

Pelkkä reunan kuluminen ei välttämättä tee renkaasta vielä laitonta, sillä urasyvyysvaatimuksen ei tarvitse täyttyä koko kulutuspinnan osalta. Lakipykälää ei nyt ole käsillä, mutta Finlexistähän (www.finlex.fi) sen voi käydä katsomassa.

Reunasta kaljulla renkaallakaan ajaminen ei ole järkevää. Jos haluaa säästää, niin parempi käydä ostamassa pinnoitetut renkaat kuin ajaa vaarallisilla kumeilla.

Julkaistu: 30.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.