Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3361

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin VW Golfin tammikuussa 2004. Autosta on hajonut ohjausvaihde (vuotaa öljyä) ja vasen alapallonivel. Autossa on ostoturva 1v tai 15000 km. Kuuluko mun maksaa korjauksesta ostoturvan mukaisesti (200e omavastuu ja yli 600e puolet kustannuksista) vai voinko vedota lakiin joka muistakseni sanoo että 6kk ostohetkestä ilmenevistä vioista myyjä on vastuussa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti kysymyksessä on käytetty auto, uudessahan nuo menisivät ilman muuta takuuseen. Kuluttajansuojalain mukaan myyjä on vastuussa autossa myyntihetkellä olleista vioista. Edelleen lain mukaan kuuden kuukauden sisällä ilmenneet viat katsotaan olleiksi jo myyntihetkellä, ellei myyjä pysty toisin todistamaan.

Sinun pitää viedä auto myyjälle ja ilmoittaa, että vaadit viat korjattavaksi. Ilmoita samalla, että lain mukaan sinun ei kuulu maksaa korjauksista senttiäkään. Jos myyjä kieltäytyy, esitä vaatimuksesi kirjallisesti ja vaadi myyjää ilmoittamaan kieltäytyminen kirjallisesti. Sitten vain paperit mukana kotipaikkakunnan kunnallisen kuluttajaneuvojan pakeille.

Homma ei siis missään tapauksessa toimi siten, että viet itse auton korjattavaksi vaikkapa merkkikorjaamolle ja sitten ilmoitat myyjälle, että tämän pitää maksaa lasku. Laki vaatii nimenomaan, että myyjälle on annettava mahdollisuus itse hoitaa korjaus.

Kuuden kuukauden jälkeenkin myyjä on edelleen vastuussa autossa kauppahetkellä olleista vioista, mutta todistamisvelvoite on tällöin ostajalla, ja monista vioista voi olla vaikea osoittaa, että ne ovat olleet autossa jo ostettaessa. Laki myös edellyttää, että auto tutkitaan huolellisesti ennen kaupantekoa. myyjä ei ole jälkikäteen vastuussa sellaisista vioista, jotka olisi huolellisella tarkastuksella voinut havaita ennen kaupantekoa.

Julkaistu: 28.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.