Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3360

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko teillä siellä toimituksessa tai sinulla kokemusta jälkikäteen asennettavista keskuslukituksen kauko-ohjaimista? Markkinoilla on muutama vaihtoehto ja sen verran olen kytkentäkaaviota nähnyt, että sen pitäisi kyetä lähes jokaiseen autoon asentamaan.

Homman tekee varmaan itsekin, jos vähänkään on sähkön kanssa ollut tekemisissä ja tietää miten esim. releet toimii. Mutta mitä mieltä olet, eli kannattaako hommaan ryhtyä mahdollisten eteen tulevien ongelmien vuoksi (tarvitaan auton sähkökaavio jne.), vai kannattaako työ antaa suosilla ammattitaitoiselle kormaamolle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa homma ei ole kovin hankala, mutta aivan ensikertalaisen ei välttämättä kannata ryhtyä hommaan. Tarvitaan tosiaan myös sähkökaavio sekä asennettavasta ohjaimesta että auton keskuslukituslaitteistosta. Kaavioita pitää myös osata lukea, se kun ei aina ole helppoa.

Umpimähkään touhuamalla saa auton sähkösysteemit helposti sekaisin. Periaatteessa olen aina sitä mieltä, että jos joku kysyy, kannattaako ryhtyä itse tekemään jotakin asennusta, vastaus on ei.

Keskuslukitusta ohjataan useissa tapauksissa vain kuljettajan oven lukosta. Lukkoon yhdistetty mikrokytkin kytkee sähköt kaikkiin lukkomoottoreihin. Kauko-ohjaimen piuhat kytketään näihin johtimiin, ohjauskytkimen rinnalle. Ja vaikka sisällä olisi erillinen käyttönappi, sekin on normaalisti lukossa olevan kytkimen rinnalla, joten kauko-ohjaimen kytkentään se ei aiheuta muutoksia.

Julkaistu: 28.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.