Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3358

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Toyota Corolla vm.-86 1,3 12v. Mistäköhän mahtaa johtua, kun ajaa isolla vaihteella pienillä kierroksilla niin vedätettäessä (mielestäni) venttiileistä kuuluu helinää/ kilinää? Ääni kuuluu vain hetken kunnes kierrokset nousevat. Myöskin 98 bensan käyttäminen tuntuu hieman helpottavan(käytän normaalisti 95). Tarvitsisiko auto venttiilien säädön vai mikäköhän sitä vaivaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei se mistään venttiileistä kuulu. Kyseessä on nakutusilmiö, joka aiheutuu siitä, että palotilassa hehkuvan karstan takia seos syttyy ennen aikojaan, kun paine nousee. Paine palotilassa nousee suurimmilleen juuri vedätettäessä pienillä kierroksilla kaasuläppä auki, koska silloin imutahdin aikana sisään pääsee mahdollisimman paljon seosta.

Satunnainen nakutus ei haittaa, se on vain merkki kuskille siitä, että ajotapa ei ole terveellinen. Pitää käyttää pienempää vaihdetta. Bensan korkeampi oktaaniluku tarkoittaa pienempää nakutusherkkyyttä, siksi 98 nakuttaa vähemmän.

Moottori voi myös olla turhan karstainen. Karstan poistaminen vähentää nakutustaipumuksia. Poistamiseen on useitakin keinoja, reipas ajo on niistä tunnetuimpia. On pari muutakin kikkaa, mutta niitä en kerro, koska väärin käyttetyinä niiden seurauksena voi olla moottorin rikkoutuminen.

Julkaistu: 27.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.