Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3350

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoliike kaupittelee lokakuussa 1994 rekisteröityä Toyota Corolla 1.6 XLi:tä vuoden 94/95-mallina. Mitä eroa oli 1994 ja -95 malleissa ?

Autolla ajettu 134 tkm, kaikki huollot ja öljynvaihdot teetetty ajallaan merkkiliikkeessä. Ruostesuojattu 2002 keväällä. Uutta vastaavat Continental EcoContact-renkaat ja Hakkapeliitta 4:et.

Hyväkuntoinen, siisti ulkoa ja sisältä. Punainen mustin puskurein.

Mikä olisi ‘käypä ostohinta’ Tampereen seudulla ? Kannattaako ostaa ns. kakkosautoksi, mitä typpillisiä vikoja ko.mallissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni tuossa vaiheessa ei tapahtunut mitään oleellista mallimuutosta, jonka perusteella vierekkäin seisovat autot voisi erottaa toisistaan. Taitaa homma perustua vanhaan väittämään kaupan kataluudesta. Tässä vaiheessa ei ole kovin merkittävää, mitä “vuosimallia” auto on. Käyttöönottovuosikin alkaa jo olla yhdentekevä, koko homman ratkaisee auton kunto.

Ruosteenesto on tehty aika myöhään, Toyotat kun alkoivat jo vuodesta -87 tulla maahan käytännössä ilman ruosteenestokäsittelyä. Silti kori voi olla aivan moitteeton. Auto kannattaakin tutkia etenkin korin osalta perin pohjin.

Corolla on etenkin vanhana käytännössä hullunvarma ajokki. Ainoat suuremmat ongelmat liittyvät nimenomaan ruostumiseen. Tekniikka toimii, kunhan vain jakopään hammashihna uusitaan säännöllisin välein, eikä senkään vaihtoväli ole turhan tiuha, muistelisin sen olevan 100 000 km, mutta muistin varaan tuota ei kannata jättää. Esimerkiksi takajarrut ovat vielä kunnolliset rumpumalliset, joista ei aiheudu samaan tapaan liki vuosittaisia huolia kuin takapyörien levyjarruista, jotka mielestäni ovat käytännön kannalta kerta kaikkiaan kelvoton keksintö.

Hintoja en autoa näkemättä ryhdy arvailemaan. Ehkä autokauppaeksperttimme Jorma Viitanen voisi sellaisenkin löytää tiedonkeruuverkostonsa kautta. Lähdemme kuitenkin tässä verkkopalvelussa siitä, että kysymykset “paljonko sellaisesta kannattaisi maksaa” jätämme jokaisen ikiomaan harkintaan.

Julkaistu: 25.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.