Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3316

Kysy autoista - kysymys 3316

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lainattua kys.palstalta: "Miten kuluttaja voi suojautua auton valmistevioilta, esim.väärät männät/kytkin asennettuväärin tms?? Paras keino suojautua auton valmistevioilta on jättää koko ajoneuvo hankkimatta. Käytännössä tuollaiset viat ovat äärimmäisen harvinaisia. Niistä ei sinänsä pitäisi olla käyttäjälle kovin paljon kuluja, sillä jo tehtaalta saakka olleet viat kuuluvat ilman muuta sellaisiin, että auton myyjä on niistä kuluttajansuojalain mukaan vastuussa. On huomattava, että vastuulle tällaisista vioista ei ole olemassa mitään aikarajaa. "

Nytkuitenkin liikkuu huhuja, jonka mukaan tietyn sarjalaisissa Toyota1.4-1.6 moottoreissa on havaittu öljyrengasvikoja http://keskustelu.suomi24.fi Onko tieto oikea?

Ohjeenne mukaan ei siis kannata ostaa vm 2000 tai 2001 valmistettua Toyotaa? Kuinkahan takuu mahtaa toimia jos ajetaan vain 8000 km/v ja 10 v vanhaa autoa yrittää saada takuukorjaukseen männänrenkaiden vaihtoa varten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä ainoa takuuvarma keino välttyä sataprosenttisesti valmistevioilta on se, ettei osta autoa, ei minkäänlaista. Sitähän tuo ohje tarkoitti. On ilman muuta selvää, että jos etukäteen tietää, että jossakin autossa on vikaa, niin eihän sitä kannata hankkia. Turha hankaluuksia on ehdoin tahdoin kerätä.

Jos männänrenkaat kestävät kymmenen vuotta ja alkavat sitten päästää öljyä tai painetta läpi, niin syitä voi olla paljonkin. Takuun tai kuluttajansuojan vaatiminen ei kuitenkaan enää tuossa vaiheessa mielestäni tule kysymykseen. Auto vanhenee paitsi ajokilometrien myötä myös ajallisesti.

Siellä juorupalstalla höpistiin jotakin Turkissa valmistetuista Toyotista noiden männänrengashommien yhteydessä. 2000 ja 2001 nelioviset Corollat tulivat Japanista ja viistoperämallit Englannista. Turkkilaisia sedaneja alettiin tuoda vasta vuonne 2002, jolloin nykymalli tuli markkinoille.

Julkaistu: 13.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.