Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3312

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin vuosimallia -00 olevan Toyota Avensis Wagonin.(ml.107000).Nyt jotenkin tuntuu siltä että kun ajan ja nopeus menee yli 80:nen niin tuntuu että Auto alkaa heitellä laidasta toiseen..Eli ns. ei oikein pysy linjassa vaan menee laidasta toiseen. Mistä tämä lie johtuvan..?Aurauskulmat?Takaiskarit?Renkaat epätasapainossa?

Eräs ystävä kertoi että hänellä myös (Avensis) teki tätä n. 100000 km jälkeen ja vaihdettuuaan uudet paremmat iskarit niin tämä loppui.

Näytä vastaus

Vastaus:

Takaiskarit voivat hyvinkin olla selitys. Kun ne vetelöityvät, perä alkaa joustaa enemmän eli syvemmälle. Joustoliikkeen myötä taka-akseliston pyöräkulmat muuttuvat, ja japanilaisissa autoissa taka-akselistoon on rakennettu aika reiluja ohjautuvuusominaisuuksia. Näin keväällä tiet ovat painuneet epätasaisesti, joten joustoliikkeistä tulee toispuoleisia. Vaikka tie olisi suora, toispuoleinen jousto saa takapään ohjailemaan, eikä siihen luikerteluun muuta tarvitakaan.

Yleensäkin jos auton suuntavakavuudessa on jotakin huomauttamista, vika on useimmiten takapäässä. Auton taka-akselisto toimii kuten peräsin veneessä eli pitää suunnan. Etuakselistossa ilmenevät omituisuudet eivät tunnu läheskään yhtä herkästi auton kulussa.

Julkaistu: 11.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.