Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3308

Kysy autoista - kysymys 3308

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko lapsen turvaistuimen sijoittaa auton takapenkille (selkä menosuuntaan) oven viereen, vaikka autossa on sivutörmäystyynyt vai onko turvallisempaa sijoittaa istuin keskelle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pitäisi ensiksi ottaa selville, millainen se sivuturvatyyny on. Jos se on tehty suojaamaan etumatkustajaa, silloin ei vaaraa pitäisi olla. Jos kyseessä on ikkunan eteen ylhäältä avautuva turvaverho, silloin tilanne on toinen. Asia kannattaa selvittää ko. auton maahantuojalta. Siellä pystytään selvittämään, minne saakka verho ulottuu. Alhaalta laukeavia tyynyjä ei mielestäni autoissa ole takaistuimilla.

Keskipaikka on tietenkin tuolta kannalta hyvä. mutta lapsen tarkkaileminen ajon aikana on kyllä aika hankalaa. Paras ratkaisu on tietenkin etuistuin, mutta silloin pitää sekä etu- että sivutyyny poistaa käytöstä.

Toisaalta sivutyynyn koko on merkittävästi pienempi kuin etutyynyn. Se ei välttämättä ole vaarallinen, antaahan se törmäystilanteessa suojaa. Asia pitää kuitenkin varmistaa maahantuojalta ennen lastenistuimen asentamista.

Julkaistu: 9.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.