Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3303

Kysymys:

“Paras keino vanteiden fiksaukseen on niiden pinnoittaminen. Teimme asiasta juttua muutama vuosi sitten. Pinnoituksia tekee Järvenpäässä toimiva Alu Industrial Coatings Oy, www.aic.fi. Kannattaa katsoa sivuilta yhteystiedot ja kysyä lähempiä tietoja.”

Tuo oli kait taas sitä “Ketos-huumoria”? Tuon käsittelyn hinnalla saa nykyään uudet aluvanteet. Tarkoitin kysymyksellä mahdollista “tee se itse-miehen” mahdollista “fiksausta”. Kyllähän tuon pinnoituksen tekee jokainen itsekkin, ehkä joutuu tekeen joka vuosi, mutta kertakustannus on jotain 5€? Mutta onko jotain helpompaa konstia, jotain vastaavaa kuten “hopean kiillotusaine”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, en ole ottanut selvää AIC:n nykyhinnoista. Tiedän vain sen, että taannoin Saabin tosi rupisen näköiset tykkipyörät tulivat uuden veroisiksi. Vaihtoehto olisi mielestäni ollut uusien hankkiminen, ja ainakin silloin se olisi tullut aika paljon kalliimmaksi. Tuo kannattavuus taitaa aika lailla riippua siitä, minkä hintaiset rattaat ovat kyseessä.

On tietenkin ihan itsekunkin oma asia, millainen jälki tyydyttää. Tarvikeliikkeessä on myynnissä vannehopeamaalia, kaukaa katsottuna silläkin käsitelty vanne on ihan hyvän näköinen. Maalin pysyminen edellyttää kuitenkin kaiken lian ja mieluusti myös vanhan lakkakerroksen poistamista maalattavalta pinnalta. Olen silloin tällöin nähnyt tuolla tuotteella pikafiksattuja pyöriä, joissa jopa kurat on jätetty maalin alle!

Yleensä se vanteiden huono ulkonäkö johtuu siitä, ettei vanteita ole viitsitty pestä riittävän usein. Lika ja suola on jäänyt pintaan ja syövyttänyt jonkin lakkakerrokseen tulleen kolon kautta alumiiniin ruman kolon. AIC:ssa tehty pulverimaalauksen tyyppinen pinnoitus täytti myös noita koloja aika mukavasti. Ainoastaan rotvallin reunukseen hangatut kohdat jäivät jossain määrin rumiksi, mutta alunperin ne olivatkin kuin rotan järsimät.

Syöpymien ennalta ehkäisyyn on hyvä keino vanteiden lakkaaminen. Todella hyvin puhdistetut vanteet voi lakata kirkkaalla lakalla, tarkoitukseen sopivaa on myynnissä tarviikeliikkeissä. Myös vanteiden vahaaminensäännöllisesti auttaa – ja tietenkin säännöllinen pesu.

Julkaistu: 7.4.2004