Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3295

Kysy autoista - kysymys 3295

Tapio Ketonen

Kysymys:

olen lehteänne lukiessani huomannut,että muutamista uusista autoista puuttuuvedenlämpömittari. Ei kai ko. asiaan voi olla syynä ainakaan mittarin hinta, vai luottavatko valmistajat niin paljon autojensa termostaatteihin, että luulevat mittarin olevan tarpeeton ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän se hinta on varmaan eräs päällimmäisistä syistä. Tuntuu tietenkin siltä, ettei jokin muutaman euron lisäkustannus voisi merkitä mitään, mutta toisin on. Auto on erittäin halpa tuote, ei kaupassa mutta tehtaan portilla. Jos yhden auton osalla voidaan säästää viisi euroa, niin sadantuhannen auton osalta säästö tekeekin jo viisisataatuhatta euroa. Ja 100 000 autoa on aika vähän, monella mallilla vuosituotanto on paljon suurempikin.

Autoissa on toki yleensä merkkivalo lämpötilalle, mutta se yleensä vain kertoo kuljettajalle, että kannentiiviste on juuri palanut. Mutta eipä sitä mittariakaan osata kovin yleisesti tulkita oikein. Termostaatin toimintaan pitäisi voida luottaa, sen viallisuus toki ilmenee muutenkin kuin vain mittarin perusteella.

Julkaistu: 4.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.