Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3291

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko teille käsitelty laajemmin Fordin ruostumista? Itselläni (3-omistaja) on Ford Focus vm.-00 ja oven sisäpuolelta kittisaumasta alkaa tulla ruoste läpi.

Käsittääkseni auton ei pitäisi ruostua vielä kolmen vuoden käytön jälkeen. Takuu ei kuitenkaan korvaa, jos kaikkia huoltoja ei ole tehty merkkihuollossa tai omistajia on ollut enemmän kuin kaksi.

Internetin keskustelupalstoja seuratessa huomaa mitä erilaisimpia tapauksia Fordin takuusta. Kiinnostaisikin tietää mikä on kuluttajan oikeus näissä asioissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Fordin eli lähinnä Focuksen ovien saumojen ruostumisesta on kirjoitettu vaikka kuinka paljon, se on jo vanha ja tuttu asia. Ilmiö esiintyy nykyisin monissa muissakin autoissa. Terävässä pellinreunassa maalipinta jää liian ohueksi ja ruoste pääsee alkuun.

Takuu ei raukea sen perusteella, missä huollot on tehty, muun väittäminen on p-puhetta. Sen sijaan omistajan vaihtuminen on hankalampi homma.

Valmistajan takuu on 00-mallisessa Fordissa ollut vain yhden vuoden pituinen. Takuusta erillään on kuluttajansuojalain tarkoittama vastuu myydyn tavaran virheestä. Sitä ei ole rajattu mitenkään ajallisesti, mutta toisesta omistajasta eteenpäin vastuussa ei enää ole maahantuoja tai alkuperäinen myyjäliike. Vastuussa on se liike, joka on myynyt auton.

Laki lähtee siitä, että jos tuotteessa on kaupantekohetkellä ollut jotakin vikaa, myyjä joutuu vastaamaan asiasta, vaikka vika olisi ollut piilevä. Jos vika ilmenee puolen vuoden sisällä kaupan tekemisestä, lähtökohta on se, että vika on ollut tuotteessa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä pysty muuta osoittamaan. Vastaavasti jos aikaa on kulunut enemmän, todistamisvastuu on ostajalla.

Julkaistu: 1.4.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.