Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3268

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jatkoa talvirengaskeskusteluun. Tieliikenneasetus n:1247/16§ ilmoittaa että on käytettävä talvirenkaita, joiden urasyvyys vähintään 3 mm. Mutta “talvirenkaalle” ei taida asetusta ainakaan tieliikennelaissa olla.

Löydätkö jonkin pykälän? Aikaisemmin kyseisessä pykälässä oli M+S maininta mutta se on nykyisin poistunut. Missä laissa mainitaan STRO normista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tieliikenneasetuksessa (5.3.1982/182) ei sanota sanaakaan renkaista. Sen sijaan asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä (4.12.1992/1257) antaa nuo mainitsemasi vaatimukset.

Talvirengas on määritelty direktiivissä 92/23/ETY. Sitä on muutettu direktiivillä 2001/43/EY, mutta määritelmään ei ole tullut muutosta. Siellä direktiivissä on mukana myös tuo mainitsemasi M+S-merkintä. Enää siis ei siis ole tarpeen määritellä talvirengasta erikseen Suomen lainsäädännössä.

Tämähän juuri on se EU-jäsenyyden pimeä puoli. Suomen laki on nykyisin niin käsittämätöntä tekstiä, että sitä on aika turhauttavaa lukea. Joka toinen virke viittaa johonkin direktiiviin “sellaisena kuin se on muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä se ja se, se ja tuo sekä tuo”. Suomen lakikirjaa on ihan turha avata, jos haluaa esimerkiksi tietää, millaisia valoja autoon saa laittaa.

STRO:n normeista ei ole merkintöjä laissa, mutta ne ovat lähimpänä käytännön elämää ja niihin on periaatteessa kenellä tahansa pääsy. Niinpä normikirja on erinomainen käytännön työkalu kaikille rengastietoa tarvitseville. Kirjaa myy Automediat Oy hintaan 34,50 euroa + alv 8% ja postikulut. Kirjan voi myös tilata netistä: www.automediat.com.

Julkaistu: 25.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.