Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3233

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on mielestänne auton katalysaattorin kestoikä?

Omasta autostani (Ford Mondeo 2.0) katalysaattori rikkoontui 90 000 km:n jälkeen ilman ulkopuolista törmäystä tms. Merkkihuollon jälkeen ennätin ajaa n. 200 km, kun huomasin alkavan vian. Vika ja katin ulkopuolinen moitteeton kunto todettin Ford-huollossa.

Merkin asiakaspalvelu vastasi kysymykseeni kestoiästä näin:

“Mahdollisiin hyvityksiin vaikuttavat auton ikä, ajetut kilometrit sekä auton huolto- ja omistajuushistoria. Lisäksi moottoriajoneuvoviranomaiset ovat määritelleet katalysaattorin käyttöiäksi n. 80 000 km. Näiden seikkojen perusteella katsomme, että emme ole korvausvelvollisia.”

Tiedättekö mitä nämä tämmöiset “moottoriajoneuvoviranomaiset” ovat ja milloin näitä lausuntoja on annettu? Auto on säännöllisesti huollettu merkkihuollossa.Bensiini on Nesteen bensaa. Omasta mielestäni katalysaattorin olisi pitänyt kestää huomattavasti kauemmin kuin 80 000 km, joka on Fordin virallinen kanta katalysaattorin kestoiästä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo 80 000 km on muistini mukaan jokin herra ties kuinka kauan sitten asetettu vähimmäisvaatimus katalysaattorin kestolle. Käytännössä katalysaattorin kestoikä on Suomessa ollut yleensä useita satojatuhansia kilometrejä.

Viestistä ei käy ilmi, miten katti rikkoutui, miten se kävi ilmi ja mistä koko homma johtui, ei liioin edes auton vuosimalli. Mutta jos oletetaan, ettei rikkoutumiseen liity mitään väärää käyttöä tms. selvää syytä, silloin mielestäni merkkiorganisaatio ei pääse hommasta noin vähällä.

Jos auto on ollut teillä yksityiskäytössä uudesta saakka ja sitä on huollatettu säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti, silloin Fordilla on vastuu katalysaattorista. Mitä ilmeisimmin autossa on ollut ostohetkellä kuluttajansuojalain tarkoittama piilevä vika, koska katalysaattori ei ole kestänyt niin pitkään kuin on tavanomaista.

Laki sanoo, että tavaran tulee mm. kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa. Katalysaattorin osalta on “perusteltua aihetta olettaa”, että se kestää reilusti yli satatuhatta kilometriä, koska se useimmissa muissakin autoissa kestää niin pitkään.

Eli jos auto on ollut teillä uudesta saakka, suosittelen että käännytte uudelleen merkkiliikkeen puoleen ja muistutatte kuluttajansuojalaista. Laki ei tunne myyjän vastuulle minkäänlaista aikarajaa. Seuraavaksi kannattaa sitten mennä keskustelemaan asiasta kunnallisen kuluttajaneuvojan kanssa. Jokaisessa kunnassa pitää olla sellainen. Usein riittää, kun kuluttajaneuvoja ottaa yhteyttä liikkeeseen ja muistuttaa lain sisällöstä. Ellei riitä, hän neuvoo, miten tehdään valitus kuluttajavalituslautakuntaan.

Julkaistu: 17.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.