Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3231

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko renkaiden kulumisessa kaupunkiajon ja maantieajon välillä (suomen nopeudet)mitään käytännön eroa? Voisi kuvitella, että kaupunkiajon runsaat kiihdytykdet ja jarrutukset kuluttaisivat rengasta, mutta toisaalta suurempi nopeus maanteillä ja moottoriteillä kuluttaa myös. Vai onko eroa? Säästääkö maalla asuva verrattuna kaupungissa asuvaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ero taitaa jäädä aika pieneksi, mutta arvelisin kuitenkin, että maantiejo kuluttaa enemmän renkaita. Jos kaupunkiajo on oikein repivää, ajetaan kovaa kadunkulmissa ja muutenkin siten, että mustaa jälkeä jää, niin kyllähän kumit silloin kuluvat. Normaalissa ajossa kuluminen on aika vähäistä.

Tärkeimpiä syitä kulumisen pysymiseen aisoissa on se, että kaupunkiajossa renkaiden lämpötila pysyy matalana. Lisäksi renkaiden kautta siirretään keskimäärin varsin vähän tehoa, ja tällöin renkaita kuluttavaa luistoa on vähemmän kuin maantiellä.

Julkaistu: 16.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.