Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3207

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ongelmana Audi A4 1.8T (vm. 2002 ja ajettu 39 tkm) moottorista koriin resonoiva tärinä 2100 kierrosalueella. Alla Audin vastaus;

Olen hieman tutkinut asiaa ja olen itsekin todennut 1.8T- moottorissa värinää juuri mainitsemallasi 2100 1/min kohdalla. Kieltämättä tämän värinän saa esiin tässä moottorityypissä ja se on moottorille hieman ominaista. Olemme käyneet asiasta keskustelua aiemminkin meidän oman erikoiskorjaajan kanssa. Mitä todennäköisimmin ilmiölle ei ole mitään tehtävissä. Värinäilmiön saa parhaiten esiin AVJ- moottorilla.

Värinä johtuu moottorin ominaisvärähtelytaajuudesta, joka tulee esiin 21001/min kohdalla. Jyrinä välittyy mitä todennäköisemmin koriin pakoputkistoa pitkin, vaikkakin se on korissa kiinni kumivaimentimin. Osa värinästä välittyy koriin moottorin tukityynyjen kautta.

Mm. www.audiworld.com löytyy aiheesta paljonkin keskustelua hakusanalla engine resonance.

Eikö asialle tosiaankaan ole mitään tehtävissä? Autossa on vielä takuukin voimassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos maahantuojaltakin todetaan noin, niin tokkopa löytyy myita ratkaisuja kuin se, mihin eräs tuon mainitun keskustelufoorumin kirjoittaja oli päätynyt. Hän kertoi tilanneensa toisenmerkkisen auton!

Tuo tilanne on sellainen, että autossa ei ole vikaa, koska se ominaisuus näyttää liittyvän kaikkiin tuolla koneella varustettuihin autoihin. Tuossa mallissa vain näyttää olevan kaupantekijäisinä tuollainen ominaisuus. Se on ihan kuin ennen vanhaan neuvostoliittolaisissa autoissa ollut omituinen haju. Sekään ei lähtenyt kuin vasta sulatossa.

Jos haluat riitauttaa asian, niin voit vaatia myyjältä esim. hinnanalennusta sillä perusteella, että tämä on jättänyt kertomatta oleellisesta, käyttöä haittaavasta ominaisuudesta autossa. Tuskin myyjä kuitenkaan tuosta resonanssista kertoi, vaikka merkkiorganisaatio nemmä on asiasta tietoinen. Tuo muuten olisi aika lailla merkittävä ennakkoratkaisu. Vaatimuksen läpimeno merkitsisi, että myyjän pitäisi listata kaikki ko. automallissa havaitut viat tai huonot ominaisuudet!

Julkaistu: 12.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.