Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3205

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä tarkoittaa kun puhutaan moottoritehosta ja penkillä saadusta tehosta? Onko näin, että valmistajan ilmoittamasta moottoritehosta vain osa tulee vetävien pyörien käyttöön tehohäviöistä johtuen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jokainen laakerointi ja jokainen hammaspyörävälitys aiheuttaa häviöitä. Laakereissa on kitkaa, samoin hammaspyörien välillä. Näin ollen on selvää, ettei edes pyörien napoihin saakka voi tulla täyttä tehoa moottorilta. Lisähäviöitä aiheutuu renkaista, ne luistavat ja niiden muodonmuutostyökin tärvää tehoa, joten alustadynamometrillä mitattu teho on aika paljon pienempi kuin suoraan moottorin vauhtipyörältä saatava teho.

Uusimmissa alustadynamometreissä voidaan mitata voimansiirron ottama teho siten, että kun varsinainen tehomittaus on tehty nostamalla nopeus maksimiin, polkaistaan kytkin alas. Tällöin laite mittaa, miten paljon tehoa tarvitaan voimansiirron pyörittämiseen. Näiden kahden mittauksen summa on moottorin antama teho.

Julkaistu: 11.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.