Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3200

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin auton josta edellinen omistaja oli “unohtanut” rekisteröinnin (omistajan vaihdon). Se oli ollut jo pari päivää ilman vakuutusta, joten vakuutin ja rekisteröin sen puoli tuntia tämän ostotapahtuman jälkeen.

AKE lähetti minulle verolapun joka oli päivätty alkavaksi 8 päivää ennen kuin ostin ja omistin tämän auton. eli olisin verovelvollinen ajalla, jolloin auton omisti edellinen omistaja. Onko asia tosiaan näin? Olen kysynyt asiaa akelta sähköpostilla, mutta vastausta ei tunnu tulevan….

Näytä vastaus

Vastaus:

Toivottavasti et suostunut siihen, että autokauppa olisi kirjattu papereihin todellista aikaisemmaksi päiväksi esimerkiksi siten, että aiemmin päivättyyn rekisteriotteen ilmoitusosaan on sinun nimesi merkitty ostajaksi.

Jos näin on käynyt, niin silloin olet lisäksi saamassa aika kalliin lisälaskun Liikennevakuutuskeskuksesta. Jos uuden vakuutuksen otto menee päivänkin pitkäksi, niin LVK laskuttaa rajusti ja armotta.

Jos auto on paperien mukaan luovutettu sinulle oikeana päivänä ja paperit oli tehty siten, että rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut auton jobbarille ja jobbari edelleen sinulle, tilanne on parempi.

Ellet ole ostaessasi nimenomaan suostunut vastaamaan verosta, tuon väliajan veron maksaa auton tuolloin omistanut eli siis jobannut henkilö. Verovelvollisuus määräytyy ensisijaisesti ajoneuvorekisterin tietojen mukaan, eli edellisen omistajan verovelvollisuus on päättynyt, kun hän on luovuttanut ajoneuvon.

Jobbari on lain mukaan velvollinen maksamaan veron siltä ajalta, jonka auto on ollut hänen omistuksessaan. Jos rekisteröinti-ilmoituksessa siis on mukana tieto tästä jobbarista ja hänen omistusajastaan, arvelen sinun saavan asiat kohdalleen soittamalla AKE:een tai lähettämällä sinne asiasta kirje, jossa vaadit, että sinulle palautetaan (= hyvitetään) noiden ylimääräisten päivien vero.

Mutta kuten sanottu, jos olet hyväksynyt, että auto on kirjattu sinun nimiisi todellista kaupantekohetkeä aikaisemmin, niin etpä silloin voi tehdä muuta kuin maksaa mukisematta, kiroilla tyhmyyttäsi ja toivoa, ettei posti tuo maksamattomia pysäköintisakkoja. Nekin näet joudut maksamaan, ellet pysty pitävästi osoittamaan, ettet ole omistanut autoa tapahtuma-aikana. Ja jos tämä onnistuu, sitten taas on ongelmana se, että olet tietoisesti saanut aikaan väärän merkinnän viralliseen rekisteritiedostoon.

Tässä taas yksi syy olla tarkkana autokaupan paperisodassa. Päivämäärän pitää olla sama sekä allakassa että kaupantekopapereissa, muuten voi tulla kalliita seuraamuksia.

Julkaistu: 11.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.