Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 320

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan noin puoli vuotta vanhan ranskalaisvalmisteisen henkilöauton (merkki olkoon nyt sivuseikka), jossa on automerkin oma audiojärjestelmä kauko-ohjauksella ja muilla hulvattomilla herkuilla. Huomasin ensimmäistä kertaa nyt kesällä kopiosuojattua cd-levyä laitteeseen työntäessäni, että homma alkaa tökkimään. Cd rupeaa soimaan vasta useamman yrityksen jälkeen, jos silloinkaan.Mitä pitäisi tehdä? Vaatia myyjältä takuun ja huoltosopimuksenkin nimissä korjausta asiaan vai pyytää levykaupasta rahat takaisin? Vanhat levyt, jotka kuitenkin ovat yleensä ne parhaimmat, soivat kuitenkin moitteettomasti. Itse laitteessa ei siis ole varsinaista vikaa. Onko teillä kokemusta, miten autoliikkeet suhtautuvat tähän ongelmaan myydessään jumalattoman hintaisia soittopelejään autoihinsa, jotka eivät sitten pelaa kopiosuojattujen levyjen kanssa kunnolla?Kiitos hyvästä, kiinnostavasta ja asiantuntevasta lehdestä ja verkkosivuista!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo kopiosuojaus on aika mielenkiintoinen ongelma. Asiasta ei liene vielä mitään ennakkotapauksia, mutta minun mielestäni tilanne on se, että vastuussa on levyn myyjä. Ymmärtääkseni kopiosuojausta ei ole määritelty CD-standardeja aikanaan 80-luvulla laadittaessa, joten kopiosuojatut levyt poikkeavat siitä, mitä asiakkaalla on oikeus odottaa levyä hankkiessaan.

Virhe siis ei ole levysoittimessa vaan levyssä, joten ei muuta kuin vaatimaan levykaupasta rahoja takaisin ja lisäksi korvausta vaivannäöstä.

On tietysti eri juttu, jos levyn kannessa on maininta siitä, että levyssä on kopiosuojaus, joka saattaa estää käytön. Tällöin korvauksen saamiseen ei välttämättä liene perusteita, mutta kaupan purkamisen pitää mielestäni onnistua, jos myyjä ei erikseen ole ilmoittanut, että levy ei sovellu kuunneltavaksi.

Mutta kuten alussa totesin, ennakkotapauksia ei vielä taida olla. Oikeus ehkä sellaisen aikanaan antaa, jos joku ryhtyy asiaa ajamaan lakituvassa. Sen jälkeen nähdään, kuka korvaa, mitä ja ja millä ehdoilla.

Julkaistu: 29.7.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.