Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3168

Kysy autoista - kysymys 3168

Tapio Ketonen

Kysymys:

vastasit ruosteenestoa koskevaan kysymykseen, että jos sen uusii muutaman vuoden kuluttua ei enää huolta ruostumisesta. Suojautin rungollisen pakun 10 sitten ja sen jälkeen tehtiin kolmen vuoden välein kaksi kertaa pesu ja täydennussuojaus. Nyt 10 vuotta vanhana teetin jälleen täydellisen suojauksen. Olivat nämä kaksi viimeistä siis turhia? autoa tarkoitus pitää vielä 20v. jos ei kolari vie lunastukseen. Voinko luottaa siihen että suojausaineet jo riittävät. ajoa 5000km vuosi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jospa sen tietäisikin, miten usein käsittely pitäisi tehdä! Suurin osa henkilöautoista poistuu nykyisin liikenteestä alle 18 vuoden ikäisenä. Tähän saavutukseen näyttäisi parilla-kolmella käsittelyllä päästävän suhteellisen helposti. Pakut ovat sikäli eri asia, että keskimäärin niitä kolhitaan aika paljon, ja kolhut ruostuvat herkästi. Toisaalta ne hankitaan yleensä kovaan käyttöön, joten tekniikkakin alkaa jo loppua jossain vaiheessa.

Itselläni on kokemusta kahdesta vanhasta Toyotasta. 81-mallinen Corolla suojattiin maahantuontivaiheessa sekä noin puolentoista vuoden ikäisenä. Näiden käsittelyjen jälkeen paikat olivat pullollaan suoja-ainetta. Silti vakiopaikat eli ovien reunojen käännetyt peltisaumat ruostuivat. Hitsaillessa suoja-aine kärysi iloisesti. Myös takajousten kiinnikkeiden kaksin-tai kolminkertaiset peltirakenteet ruostuivat, vaikka suoja-ainetta oli ympärillä. Ratkaisevaa kuitenkin oli, että ruostuminen oli epäsuotuisten rakenteiden takia päässyt alkuun, eikä suoja-ainetta saatu aivan joka paikkaan estämään ilman pääsyä. Kuitenkin auto kulkee edelleen. Pikku ruostekorjauksia siihen kuulemma joutuu ennen katsastusta tekemään, mutta pääosin rakenteet ovat edelleen kunnossa.

Toinen auto on samanikäinen Hiace, jolla on ajettu 142 000 km. Se on suojattu ainoastaan maahan tuotaessa, ei sen jälkeen. Kantavat rakenteet ovat käytännössä aivan ehjät, mutta lokasuojien reunat, takaluukku ja lokauojien sisäosat ovat vaatineet hitsailua. En tiedä, olisiko noista vaivoista päästy useammilla suojauksilla. Todennäköisesti ei. Ratkaisevaa kuitenkin on, että rakenteet on edes jossain vaiheessa suojattu kunnolla. Koteloissa suoja-aine säilyy pitkään, mutta raot, joihin se ei pääse, ruostuvat. Myös ulkopinnat, jotka saavat kiveniskuja ja ovat muutenkin alttiina kulutukselle, ruostuvat herkästi. Niiden kunnossa pitäminen on kuitenkin helppoa, ei muuta kuin teräsharjaa, hiomapaperia ja maalia.

Julkaistu: 3.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.