Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3157

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Opel Vectra ja sillä on ajettu 50 000 km. Vähän aikaa sitten alkoi autossa palamaan ohjausjärjestelmän merkkivalo ja lähes heti sen jälkeen tuntui selvä katku autossa sisällä. Autolla ei tuon jälkeen ajettu ja se hinattiin huoltoon. Merkkikorjaamon mukaan autosta hajosi ohjaustehostimen pumppu.

Korjaus tulee maksamaan 500 – 600 EUR. Merkkikorjaamon mekaanikon mukaan tehostimen pumpun ei pitäisi särkyä, järjestelmästä ei löytynyt vuotoja ja öljyä oli oikea määrä.

Tiedätkö onko Opeleissa jotain tällaista merkkivikaa vai mistä on kysymys? Mitenkähän maahantuoja suhtautuu tälölaisiin asioihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä ole kuullut moisesta, mutta ehkäjoku lukija on viisaampi. Tehostimen pumppu on tietenkin yleensä aika luotettava laite, mutta kaikki mekaaniset vehkeet voivat hajota, ja ilmeisesti tässä nyt on siitä kysymys.

Jos auto on huollettu säännöllisesti, niin kyllä korjaamista kannattaa ainakin yrittää saada takuun piikkiin. Et kertonut vuosimallia, mutta siitä huolimatta tuo on kyllä liian lyhyt käyttöikä, joten jos auto on ostettu uutena, asiassa voisi myös vedota kuluttajansuojalain 5. luvun 12. pykälän kohtaan 5, jossa sanotaan, että tavaran tulee kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Ei kenelläkään ole “perusteltua aihetta olettaa”, että ohjaustehostimen pumppu EI kestäisi enempää kuin 50 000 km. Näin ollen siis ainakin osittainen korvaus olisi hyvin kohtuullinen ratkaisu. Lain mukaan näyttäisi olevan mahdollisuus täyteenkin korvaukseen.

Ongelma vain on, että jos maahantuoja ei suostu vapaaehtoisesti korvaukseen, asian ajaminen oikeusteitse ei välttämättä ole järkevää. Oikeuskäsittelyssä kun on aina mahdollisuus myös hävitä juttu, ja silloin maksettavaksi tulevat oikeudenkäyntikulut voivat olla monnkertaiset tuohon korjaukseen kuluvaan summaan verrattuna. Kunnallinen kuluttajaneuvoja voisi ehkä auttaa, jos asia menee riidan asteelle.

Julkaistu: 1.3.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.