Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3137

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun ja työskentelen Turkissa. Suunnittelen uuden VW Shuttle minibussin ostoa. Mistään en ole saanut varmaa tietoa, onko Turkissa myytävät VW:t identtisiä Saksassa tai Suomessa myytävien kanssa, siis onko EU tyyppihyväksytty. Ainoa tieto minkä sain Saksasta on, että dieseleissä on EU3 päästörajat täyttävä kone. Kelpaako EU3 Suomessa? Mitä muita eroja voisi kuvitella olevan, jotka tuottaisivat ongelmia rekisteröinnissä Suomessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuten tunnettua, Turkki ei ole EU-maa, eikä siellä myytävien ja käyttöön otettavien autojen siis tarvitse olla EY-tyyppihyväksyttyjä. Asian voi tietenkin tarkistaa katsomalla, onko autossa EY-tyyppikilpeä. Sekään ei silti välttämättä takaa asiaa.

Mielestäni kauppa pitää tehdä siten, että kauppasopimuksessa nimenomaan mainitaan, että auton pitää olla EY-tyyppihyväksytty ja auton mukana pitää tulla EY-vaatimustenmukaisuustodistus (CoC). Se on paperi, johon on merkitty ko. autoyksilön alustanumero.

Niitä eroja voisi olla suunnilleen miten paljon tahansa. VW:n dieselit ovat tällä hetkellä Euro 3 -vaatimukset täyttäviä, Euro 4 tulee pakolliseksi vuonna 2005. Moottorin tai päästöjen kanssa tuskin tulee ongelmia, mutta autossa on valtava määrä hyväksyntöjä vaativia osia, joilla pitää olla hyväksyntä. Ja ennen kaikkea: ellei autolla ole EY-tyyppihyväksyntää, sitä ei saa Suomessa rekisteriin. Ainoa poikkeus ovat USA:sta tuodut muuttoautot.

Julkaistu: 26.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.