Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3109

Tapio Ketonen

Kysymys:

Paljonko uuden auton mittarissa saa olla kilometrejä? Onko 100km liikaa jos autoa ei ole edes rekisteröity? Mistä niitä tulee rekisteröimättömän auton mittariin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei sitä ole missään määrätty. Joku 100-200 km tulee helposti, jos auto joudutaan noutamaan toiselta paikkakunnalta. Autot toki yleensä nykyisin siirretään satamasta liikeisiin autonkuljetusrekoilla, joten siinä vaiheessa ei mittari pyöri, mutta jos haluttu yksittäinen auto halutaan tuoda nopeasti toiselta paikkakunnalta, niin ajaminen on nopein tapa.

Silloin tällöin tehtaalla uudessa mittaristossa on lukemana jokin eksoottinen, esim. 999 997 tai vastaavaa. Jo valmistuslinjan loppupäässä auto liikkuu pyörillään ja kerää siis kilometrejä. Samoin siirrot tehtaan varastoalueilla, satamissa jne. Joillakin autoilla mittari siis on nollissa luovutushetkellä. Useimmissa kuitenkin on mittarissa valmiina muutama kilometri. Asialla ei mielestäni ole minkäänlaista käytännön merkitystä.

Autoa voidaan siirtää rekisteröimättä, jos köytetöön liikkeillä olevia keltaisia koenumerokilpiä. Vaikka autoihin laitetaan omat kilvet mukaan jo satamassa, jossa ne merkitään eli ennakkoilmoitetaan ajoneuvoreksiteriin, kilvet asennetaan paikoilleen vasta kun autosta on tehty kaupat ja sen uusi omistaja on ilmoitettu rekisteriin. Näin on siis mahdollista, että mittarissa on jopa useita tuhansia kilometrejä, vaikka autoa ei ole rekisteröity. Tämä kuitenkin jo normaalisti näkyy myös hinnassa.

Julkaistu: 22.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.