Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3108

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun Englannissa ja minulla on täällä alunperin (v.2000) Suomessa rekisteröity henkilöauto, joka on nyt rekisteröity Englantiin (VAT mm. maksettu Englantiin). Suomessa asuva äitini on kiinnostunut ostamaan ko. auton. Nyt olen tulossa lomalla ko. autolla Suomeen kesällä 2004 ja äitini aikomuksena on tuolloin ostaa ko. auto minulta.

1) Mitä papereita auton mukana tulee olla ?2) Mitä toimenpiteitä äitini pitää tehdä heti oston jalkeen ?3) Heti ko. Suomessa tapahtuvan ostotapahtuman jälkeen, kuka saa ajaa tällä autolla Suomessa ja nimenomaan ennen kaikkia yllämainittuja toimenpiteitä?4) Yksi kauppaan liittyvistä tekijoistä on tietysti verot yms. maksut Suomessa; mista äitini saa tietoa etukäteen siitä kuinka paljon tulli-, autovero yms. maksuja (kaikki yhteensä) hänen pitää maksaa ? Hänelle ei muuten ole internetiä.Auto on Alfa Romeo 156 2.5 V6 vuosimallia 2000 (tammikuu)5) Onko äidilläni oston jälkeen joitain myyntirajoituksia ko. auton suhteen ???

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletpa aika lailla brittiläistynyt, kun et osaa enää edes käyttää ää- ja öö-kirjaimia! Oli aika homma lisätä ne tekstiisi! Ne kun löytyvät koneelta, oli näppäimistö sitten minkä kielinen tahansa!

Asiaan liittyy kaksikin puolta. Ensinnäkin auto pitää poistaa Englannin rekisteristä ja ilmoittaa ulkomaille vietäväksi, jotta sinä pääset eroon paikallisista veroista ja vakuutuksista. En tiedä miten tilanne on Britanniasssa, tokko siellä ollaan yhtä tarkkoja kuin Saksassa. Siellähän auton omistaja voi joutua maksamaan kymmeniä tuhansia euroja, jos hänellä ei ole poistetusta autosta joko romutustodistusta tai virallista selvitystä auton maastaviennistä.

Auto ei liioin voi olla rekisteröity kahteen maahan samanaikaisesti, joten myös Suomen viranomaiset haluavat nähdä papereista, että auto on poistettu Englannin rekisteristä.

1. Papereita pitää olla ainakin auton englantilainen rekisteriote (-otteet) sekä kauppakirja. Katastuksessa saatetaan vaatia muitakin papereita, mutta koska autolla on jo EY-tyyppihyväksyntä, on mahdollista ettei niitä tarvita. Koska olet ostanut auton Suomesta vientiin, uskoisin että olet autoa ostaessasi saanut CoC-todistuksen. Sen kopio voisi olla hyvänä apuna.

2. Kun auto on tuotu Suomeen, se pitää ennen tänne rekisteröintiä katsastaa ja ilmoittaa tullissa eli tehdä autoveroilmoitus. Kun autoverotus sitten on tehty, Tulli lähettää verolapun. Se on maksettava kymmenen päivän sisällä.

3. Normaalisti kun auto tuodaan maahan, sille otetaan tullitoimipaikassa ajolupa ja siirtomerkit. Niiden saanti edellyttää myös liikennevakuutusta, mutta sen voi tehdä samalla kertaa tullitoimipaikassa haluamaansa yhtiöön. Siirtomerkit ja ajolupa ovat voimassa enintään kolme kuukautta, mutta kuitenkin vain siihen saakka, kun autovero on maksettava. Mitään rajoituksia auton käytölle ei ole, mutta siirtomerkein varustetulla autolla ei voi mennä ulkomaille.

4. Suomen käytttyjen autojen verotus on kuin suuet valtiolliset arpajaiset. Varmaa on vain, että maksaa pitää, mutta summasta ei ole tietoa. Mitään sitovia tietoja ei saa, mutta kannattaa tutkia Tullin nettisivuilta, millaisia veroja aiemmissa päätöksissä on määrätty. Myös Tuulilasin nettipalvelun tuontiverotuspalvelussa on asiasta tietoa, joskaan tuollaisia Alfoja ei sinne ole ilmoitettu. Tullia ei Englannsta Suomeen tuoduista tavaroista ole tarvinnut maksaa liki 30 vuoteen. Periaatteessa muuten Suomi on nykyisin EU:n jäsen, vaikkeivät Suomen veroviranomaiset sitä yleensä tunnu tietävänkään. Ei silti, tuskin keskimääräinen brittikään sitä tietää puhumattakaan siitä, missä päin Britanniaa ko. paikka sijaitsee!

Paras tietolähde ovat Tullin nettisivut, www.tulli.fi. Jos äitimuorilla ei ole nettiyhteyttä, niin ainahan voit itse tulostaa tiedot ja laittaa vanhanaikaisella postilla menemään.

5. Kun autovero on maksettu, autoa saa käyttää ihan kuten itse haluaa. Sen voi vaikka myydä.

Tuo Suomeen tuonti kannattaa selvittää tässä tapauksessa tarkemmin. Elikkä onko edullisempaa, että ensiksi poistat auton Englannin rekisteristä, otat sille sikäläiset vientikilvet ja ajat Suomeen. Vai onko mahdollista tehdä niin, että ajat autosi sellaisenaan Suomeen ja palaat koti-Englantiin kilvet ja rekisteriote kainalossa, hoitelet rekisteristä poistamisen ym. siellä ja sitten laitat rekisteriotteen tulemaan postissa Suomeen. Ehkä tuo vientikilpihomma voisi olla helpompi. Sinähän saat ajaa autolla myös niillä ulkomaisilla kilvillä Suomessa kilpien voimassaoloajan. Suosittelen, että kysyt asiasta neuvoja niin kotipaikkakuntasi rekisteröintivirastosta kuin Suomen tullistakin.

Julkaistu: 22.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.