Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 307

Kysymys:

Kerropa, mikä autoamme vaivaa..Ostimme 1999 vuosimallin Ford Focus 1.6 Ghian, jolla oli ajettu 50 000km. Nyt 10000 km myöhemmin autoa on alkanut ravistaa kiihdyttäessä 80-100 km/h välillä. Kiihdytyksissä tuntuu kuin autoa ravistaa etupäästä ja tärinä tuntuu välillä voimakkaammalta ja välillä vaimeammalta. Tuntuu kuin ajaisi hyytelöllä. Huollot on tehty merkkikorjaamoilla ja huollosta sanottiin, että syynä voisi olla vetoakseli, jota ei kannata vielä korjata koska “rasvaa/öljyä ei vielä tihku ulos”. Tärinä häiritsee silti NYT JO. Eli onko tämä Focuksien tyyppivikoja ja mitä asialle voisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Focuksen tyyppivikoja on rasvan pursuminen ulos vetoakselien sisemmistä nivelistä. onhan mahdollista, että rasvat ovat jo aiemmin tulleet ulos, ja vaihtoautokunnostuksessa vuotaneet rasvat ja vuodon jäljetkin on pesty pois.

Kyllä häiritsevä vika pitää korjata. Vetoakselien sisäpään nivelten runkoihin on saattanut kulua kolot, jotka aiheuttavat ravistuksen. Asiasta saa selvyyden purkamalla nivelet ja tutkimalla sisänivelten laakeroidut rullat ja runko-osat.

Aikanaan Saabissa meillä oli samantapainen vaiva. Teimme asiaan halvan korjauksen ja vaihdoimme sisäpään nivelrungot vasemmalta oikealle ja päinvastoin. vetopuolella kuopalle kulunut reuna olikin nyt moottorijarrutuspuolella, ja tällöin ei ravistusta ilmennyt lainkaan.

Focuksessa suosittelisin kuitenkin kääntymään merkkihuollon puoleen ja tiedustelemaan mahdollista takuukorjausta tai edes reilua alennusta, koska nivelten viallisuus on ollut jo pitkään yleisesti tiedossa.

Julkaistu: 31.7.2002