Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3069

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen tilannut uuden Renault Megane Breakin, jonka saan lähiviikkoina. Mitä pitäisi uuden auton käyttöönoton osalta ottaa huomioon? Pitäisikö johonkin asiaan kiinnittää huomiota, ennenkuin hyväksyy auton myyjältä?

Onko uusia autoja vielä syytä ruostesuojata, vaikka valmistaja lupaakin 12 vuoden puhkiruostumattomuustakuun?

Näytä vastaus

Vastaus:

Auto tietenkin kannattaa tarkastaa läpikotaisin ja huolellisesti. Jos esimerkiksi peltiosien sovituksissa tai värisävyissä on jotakin sanomista, on paljon tehokkaampaa huomauttaa asiasta ennen vastaanottoa kuin sen jälkeen. Auton tarkastamiseen kannattaa siis varata aikaa eikä vain poiketa hakemassa ajopeli, kun sattuu olemaan neljännestunti ylimääräistä aikaa.

Puhkiruostumattomuustakuu on aika pitkälle markkinointipoliittinen asia. Jos haluaa, ettei autossa ruostuminen pääse edes alkuun, silloin auto kannattaa suojauttaa. Jo yksikin kunnollinen jälkikäsittely vähentää merkittävästi auton korin ruostumista. Suomessa ainakin vielä toistaiseksi auton pitää kestää paljon pitempään kuin tuo 12 vuotta.

Puhkiruostuminen on eri juttu kuin ruostuminen. Se tarkoittaa sananmukaisesti, että ruosteen takia rakenteeseen tulee reikä. Vähintään yhtä paha asia on, että rakenteet heikkenevät siksi, että ruostuminen on ohentanut peltiä. Tällöin kolaritilanteessa kori ei annakaan sellaista suojaa kuin on ollut tarkoitus.

Rakenteen säilyttäminen alkuperäisessä kunnossa on siis turvallisuuden takia tärkeää. Uuden auton ostaja ei yleensä pääse itse hyötymään asiasta, sillä tutkimusten mukaan hän todennäköisesti vaihtaa autonsa taas uuteen 3-5 vuoden kuluttua. Tuossa ajassa ruostuminen ei yleensä vielä ole edennyt kovin pitkälle.

Ongelmallista asiassa on, että vaihtotilanteessa ruosteenestokäsittely ei vaikuta millään lailla autosta saatavaan vaihtohyvitykseen. Uuden ostajalla siis ei ole taloudellista houkutinta suojauttaa autoaan, siitä aiheutuu hänelle vain ylimääräistä rahanmenoa. Kansantalouden ja liikenneturvallisuuden kannalta suojaamisesta kuitenkin olisi hyötyä.

Julkaistu: 16.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.