Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3060

Tapio Ketonen

Kysymys:

Audi multitronicin ohjekirja vannottaa käyttämään käsijarrua pysäköidessä.Onko variaattori tässä suhteessa erilainen kuin käsivälitteinen vaihteisto?

Näytä vastaus

Vastaus:

On. Audissa variaattorin puolikkaita puristetaan yhteen hydraulisen paineen avulla. Kun moottori ei käy, painettakaan ei ole, joten ainakin teoriassa variaattorissa voisi ilmetä luistoa ja auto voisi karata.

Multitronicissa on kuitenkin perinteisen automaatin tapaan myös P- eli pysäköintiasento, ja silloin vaihteiston pitäisi olla lukittuna. Käsijarrun käyttö on tietenkin hyväksi. Aivan kuten tavallisessa käsivaihteistossa, myös Multitronicin yhteydessä on ainakin teoreettisesti mahdollista, että jos toisen puolen vetävä pyörä on liukkaalla pinnalla, se pyörii väärään suuntaan ja päästää auton liukumaan. Käsijarrun käyttö on myös varmistus sen varalta, että vaihde ei lukkiudukaan P-asentoon.

Julkaistu: 15.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.