Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3058

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko ns. tehoboxin hankkiminen HDI-dieseliin kaikin puolin aivan OK-juttu vai liittyykö sen asennuttamiseen joitakin riskejä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Se ei ole oikeastaan millään lailla OK. Ensinnäkin sen asentaminen on laitonta, tällaisella varustettu auto pitäisi muutoskatsastaa. Se taas edellyttää aikamoista paperipinkkaa, Suomen viranomaiset ovat asian suhteen todella omituisen neuroottisia.

Saksassa riittää, että asennussarjalla on virallinen hyväksyntä, eli asianmukainen päästömittaus on tehty hyväksytysti tutkimuslaitoksessa, ja sarjan mukana tulee asiasta kertova todistus. Meillä homma ei välttämättä onnistu vielä näillä eväillä. Tarvittaisiin ehkä EY-tuomioistuimen päätös…

Toinen riski asiassa on kestävyys. Lisäteho tuppaa aina vaikuttamaan moottorin kestävyyteen, ja vauriomahdollisuus on olemassa. Jos jotakin sattuu, ainakaan tehdastakuusta ei ole hyötyä. Se raukeaa, jos moottoriin tai sen ohjausjärjestelmään on tehty muutoksia.

Julkaistu: 15.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.