Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3051

Kysymys:

Mondeo -97 2.0-moottorilla (110tkm) pitää kylmänä käynnistettäessä kolinaa joka pian lämmittyä katoaa. Auto huollettu hyvin säntillisesti. Voitko puolueettomana vastata, että onko tämä todella ominaista koneelle ja syytä moiseen? Kiitoksia.

Näytä vastaus

Vastaus:

“Kolinaa” on niin monen sorttista. Jos kyseessä on venttiilien naputus, syynä voisi olla hydraulisten venttiilinnostimien aikaansaama ääni. Kun ne saavat riittävästi öljyä, naputus loppuu.

Jos taas kalahtelu on yleisempää eli ei kuulu venttiilien liikkeiden tahdissa, syynä voisi olla mäntien helmojen kalahtelu sylinterien seinämiin. Tälle on tyypillistä, että ääni häipyy, kun moottori on lämmennyt. Mäntien kalina kestää kuitenkin hieman pitempään kuin venttiilinnostimien naputus.

Jos ääni häipyy moottorin lämmettyä, se ei anna syytä huolestumiseen. En osaa sanoa, miten ominainen tuollainen ääni voisi Mondeon koneelle olla. Meillä vuosi sitten ollut kaksilitrainen Zetec-koneinen Mondeo ei ainakaan havaittavasti tuollaisia ääniä pitänyt, vaikka ajomäärä oli samaa luokkaa. Tosin kilometrit oli ajettu Saksassa ja varsin nopeaan tahtiin.

Julkaistu: 15.2.2004