Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3036

Tapio Ketonen

Kysymys:

Uuden automaatin (Peugeot 307 2,0)omistajana askarruttaa ajaminen automaattivaihteisella autolla vuoristoteitä. Auton ohjekirja ei anna mitään vinkkejä. Miten tulisi pitkät alamäet ajaa, onko käsivalintamahdollisuudesta mitään apua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vuoristoajossa on perussääntö, että alamäessä ajetaan samalla vaihteella kuin samaa mäkeä ajettaisiin ylös. Ajatuksena on, että pidetään päällä niin pieni vaihde, että moottorijarrutus riittää pitämään vauhdin pääosin kurissa. Jalkajarrua käytetään vain lyhyesti ja tilapäisesti. Jarrut eivät kestä pitkää ja jatkuvaa jarruttelua vaan kuumenevat ja lopulta häipyvät.

Automaatissa on ennen kaikkea juuri tätä varten olemassa niitä muitakin pykäliä. Jos kolmosvaihde ei riitä, pitää vetää kahva kakkoselle. Vaihdettaessa alaspäin pitää tietenkin olla tolkku mukana, ettei vipua repäistä yli satasen vauhdissa ykköselle.

Julkaistu: 11.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.