Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3022

Kysy autoista - kysymys 3022

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistähän löytyisi tietoa tuontiauton maahantuontiin liittyvistä asioista/kaavakkeista/toimenpiteistä tuonnin yhteydessä ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oheisesta linkistä löytyy koko prosessi sellaisena kuin sen teimme kohta neljä vuotta sitten: www.tuulilasi.fi ja edelleen: Auton osto > Käytettyjen autojen osto-opas > Käytetyn tuonti ulkomailta. Prosessi on hieman muuttunut, mutta ei merkittävästi.

Myös Tullin sivuilta saa hyvää ja ajankohtaista tietoa: www.tulli.fi.

Lyhyesti homma pyörii näin: Kun auto tuodaan maahan, se ilmoitetaan sataman tullikonttoriin. Autolle saa kolmen kuukauden käyttöluvan, jos sille otetaan satamassa liikennevakuutus. Käyttöluvan edellytys on kuitenkin, että autosta tehdään autoveroilmoitus Tulliin määräajan kuluessa.

Kun Tulli lähettää autoverolipun, se on maksettava määräajassa. Veron maksamisen jälkeen auton voi rekisteröidä. Sitä ennen se pitää kuitenkin katsastaa. Jos auto on vuosimallia 1998 tai uudempi, sillä on yleensä EY-tyyppihyväksyntä. Useimmiten se riittää, mutta joskus voidaan vaatia tarkempaa selvitystä auton versiosta, jotta auton rekisteritiedot saadaan oikeiksi. Tarvittavan tiedon saa kovaan hintaan ko. merkin maahantuojalta.

Vanhemmille autoille saa riittävän todistuksen joko Saksasta TÜV:lta tai Dekralta, ja myös katsastusasemat voivat tilata sen, toki korvausta vastaan. Auton alkuperäinen rekisteriote on tietenkin otettava mukaan. Rekisteröinnissä tarvitaan myös kauppakirja todistukseksi auton omistusoikeudesta.

Julkaistu: 9.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.