Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3013

Kysy autoista - kysymys 3013

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdoin viime keväänä kavereiden kanssa kytkimen Volvo 340:een 1,4 l koneella vm.-84. Kytkimen vaihdon jälkeen kytkinpoljin jäi häiritsevän alas ja kytkimellä ei voi luistattaa eli kytkin ottaa heti kun painaa/nostaa poljinta!Säätäminen ei auttanut asiaa kun poljin nousi täysin ylös niin se otti vieläkin herkemmin!

Eli mitä avuksi kun autolla varsinkin kesäaikaan liikkeellelähtö tasaisesti on varsin hankalaa ilman että autosta hajoaa perä? Onko kenties kytkinvaijeri venynyt niin paljon että säätövara loppuu vai voisiko olla ennestään liian pitkä vaijeri?

Kytkinpaketti oli täydellinen eli sisälsi paineasetelman, levyn ja laakerin. Kytkintä laittamassa oli mukana myös autonasentaja, joten tuskin kasasimme kytkimen väärin!

Näytä vastaus

Vastaus:

Remontissa mukana olleen autonasentajan taitoja mitenkään väheksymättä rohkenen silti epäillä, että asennuksessa tapahtui jotain omituista. Tuo polkimen syvälle jääminen viittaisi hyvin vahvasti siihen, että kytkinlevy on asennettu väärin päin. Jos se vaihteiston puolelle tarkoitettu pitempi puolikas keskiöstä onkin vauhtipyörää vasten, silloinhan painelevy jää kauemmas, ikään kuin kytkintä olisi jo valmiiksi painettu. Jos levyn kitkapinta ei ota kiinni vauhtipyörään, silloin luistatus ei onnistu, kitka ei riitä.

Asennusvirheet eivät ole mitenkään mahdottomia ammattilaisillekaan, ja on noita sattunut itsellenikin, vaikken ammattilainen olekaan. Pari vuotta sitten meillä oli vanha Golf GTI, johon vaihdoimme erään todella paljon autoja ammattimaisesti korjanneen kaverin kanssa kytkinlevyn. Kun auto piti ajaa pois nosturilta, kävi ilmi, ettei voima siirtynytkään. No, eihän siinä auttanut kuin purkaa kytkin uudelleen. Kävi ilmi, että levyn keskiö olikin varustettu liian suurella reiällä.

Jos olisimme kokeilleet levyä kytkinakseliin etukäteen, tuokin turha työ olisi vältetty. Plussana asiassa oli se, että toisella kerralla kokoaminen sujui tosi vauhdikkaasti! Kytkintä kasatessa kannattaa aina kokeilla kaikki asiat, myös se, miten päin levy pitää asentaa. Yleensä levy sopii paikoilleen vain yhdellä tavalla.

Julkaistu: 8.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.