Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 3004

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nastat tuskin kuluvat normaalisti niin, että niiden päät ovat aivan litteät ja tasaiset, kuten ilmapistoolin ammus, ja noin 2 mm kumin reunaa syvemmällä?Pakettiautokäytössä olleet Michelinin talvikumit, joissa nastat olivat kuluneet näin, aiheuttivat ikävän tieltäsuistumisen vain 40 km:n tuntivauhdissa! Kulutuspintaa renkaissa on vielä 7 mm. Nastojen huono kunto todettiin vasta ulosajon jälkeen.Voiko renkaita nastoittaa uudelleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi saivartelua: Eivät talvikumit tai huonot nastat aiheuttaneet tieltä suistumista vaan olosuhteisiin eli pitoon nähden liian suuri nopeus! No, kyllähän nastoilta toki on lupa odottaa jonkinlaista pitoa.

Yleensähän ihannetilanne olisi, että nastat ja renkaat kuluisivat tasatahtia. Nyt näyttää siltä, että nastat ovat kuluneet liian nopeasti. Valitettavasti se uudelleen nastoittaminen on usein käytännössä miltei mahdotonta. Pitäisi löytää riittävän suuri yhtenäinen nappula siitä kulutuspinnasta, siihen pitäisi porata sopiva reikä ja asentaa nasta. Ongelmana on, että yleensä kulutuspinnan nappuloissa on pieniä uria, joten ehjää kumia ei löydy riittävästi.

Julkaistu: 7.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.