Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 300

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, millainen auton lisävaruste on imuovet. Moinen osui silmiini muistaakseni käytetyn s-sarjan mercedeksen myynti-ilmoituksessa Kauppalehdessä. Toinen kiinostava asia on, että toimiiko navigaatiojärjestelmä suomessa, ja mitä muita toimintoja moisessa varusteessa yleensä on? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Lienee viisainta kysyä myyjältä, millaisesta imurista on kysymys. Tuskinpa sentään sellaisesta, joka tuli mieleeni ensimmäiseksi.

Aikanaan eräällä kaverillani oli vanha IFA F8. Hän oli toisen kaverin kanssa talvella käymässä meillä, ja kun pojat lähtivät pois, apumiehen ovi tuli vähän huonosti kiinni. No, apumies päätti työntää oven auki ja tempaista sen vähän paremmin kiinni, mutta kuinka ollakaan, kaapparimallinen eli etureunastaan avautuva ovi osuikin lumipenkkaan ja imaisi sisään puolisen kuutiota lunta! Että sellainen imuovi. S-Mersussa kuitenkin ovet on saranoitu etureunastaan, joten selitys voisi olla toisenlainen.

Autoissa käytettävä navigointijärjestelmä tarvitsee toimiakseen juuri kyseiseen laitteistoon sopivan kartta-aineiston sisältävän CD-levyn. Ensimmäisten tällaisten levyjen tekemiseen soveltuvien kartta-aineistojen on lupailtu valmistuvan tämän vuoden lopulla, mutta miten siten käy käytännössä jää nähtäväksi. Tuolla IT-alalla (IT EI tarkoita ilmatorjuntaa!) nuo luvatut määräajat ovat ainakin toistaiseksi olleet melkoisen joustavia.

Yleensähän autonavigointilaitteissa on opastava näyttö, joka yhdessä äänen kanssa kertoo, pitääkö seuraavassa risteyksessä kääntyä. Tämä tietenkin edellyttää, että matkan kohde on syötetty järjestelmään etukäteen. Vähän arvokkaammissa on myös näyttöruutu, jossa näkyy kartta ja auton sijainti kartalla. Useimmiten laittteistoon on myös liitetty erilaisia ajotietokoneen toimintoja, mm. tiedot keskinopeudesta, ajetusta matkasta jne.

Julkaistu: 3.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.