Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 299

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko mahdollista ostaa ruotsista käytetty auto (ilman, että tuo sitä koskaan suomeen) ja ajaa sillä siellä tai jossain muussa eu-maassa, ei kuitenkaan suomessa ja näin välttyen maksamasta autoveroja suomeen. Olen suomalainen ja tallipaikka mulla olisi Haaparannassa. Auto olisi rekisterissä ruotsissa ja vakuutettuna myös siellä.Tv Tapio

Näytä vastaus

Vastaus:

Täsmällistä vastausta en nyt osaa antaa. Yleensä EU-maissa periaate on se, että auton omistajan ja/tai haltijan pitää asua siinä maassa, jossa autoa pääasiallisesti käytetään. Muutoinhan moni suomalainen pistäisi autonsa vaikkapa sellaisen maan rekisteriin, jossa verotus käyttömaksuineen on matala. Sitten ajeltaisiin vain täällä Suomessa. Juuri tästä syystä suomalainen ei pääsääntöisesti saa ajaa toisessa maassa rekisteröidyllä autolla Suomen teillä.

Tämä periaate on yleensä vallitseva muissakin EU-maissa, Siitä on myös poikkeuksia ja lievennyksiä, yksi sellainen on matkailuauton käyttö, joka on lyhytaikaista.

Ruotsin osalta täsmällistä tietoa meillä ei ole. Mitä luultavimmin esittämäsi ratkaisu ei onnistu, ellei sinulla ole esimerkiksi yritystä, jonka kotipaikka on Ruotsissa ja se sitten omistaa auton, jolla sinä yrityksen työntekijänä ajat. Tällaisella ratkaisulla on muitakin kuin auton hankintaan liittyviä seurauksia. Parasta on siksi selvittää asia ruotsalaisilta viranomaisilta.

Julkaistu: 3.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.