Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 298

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miten on mahdollista, että auto on melkoisen nirso bensiinin suhteen. Olen koko auton omistusajan (nyt reilu vuosi) tarkkaillut polttoaineen kulutusta ja tullut seuraavaan tulokseen: ABCn ja Esson asemilta tankattu bensiini saa autoni “hyytymään” ja bensankulutus nousee jopa 2,5 litraa/100 km. Teboilin bensiini aiheuttaa runsasta jälkikäyntiä. Nesteen bensiinillä ajettaessa kulutus on noin 1-1,5 litraa enemmän kuin normaalisti. Käytännössä “joudun” ajamaan Shellin bensalla, koska autoni kuluttaa vähiten tämän aseman bensaa. Myös kulku on Shellin bensalla aivan eri luokkaa kuin ABC:n tai Esson bensalla. Mistä ihmeestä tällainen auton nirsoilu eri asemien bensoja kohtaan voi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuntuu uskomattomalta. En suoraan sanoen usko, että bensoilla voisi olla tuollaisia eroja. Etenkin jos autosi on yleensä mitään Suomessa normaalisti markkinoitua merkkiä ja mallia.

Yleensäkin tuntuu omituiselta, että ihmiset viitsivät lähettää tällaisia viestejä, siis vika tai ongelma kuvaillaan hyvinkin tarkasti, mutta ei kuitenkaan kerrota, minkä merkkinen tai mallinen auto on kysymyksessä.

Ainakin Fortum tutkii säännöllisesti erilaisia ongelmia, joita epäillään esiintyvän eri automalleissa. Yhtiöllä on Porvoossa maan paras moottorilaboratorio, joten siellä kyllä ongelmat saadaan selville, jos niitä esiintyy. Asiaa voisi kysellä heiltä, mikäli ongelmalla olisi kasvot eli autolla merkki ja malli.

Julkaistu: 4.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.