Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2969

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on BMW 318i -93, ja kysyn mikä on normaali öljyn kulutus 10 000 km vaihtovälillä? Autolla on ajettu reilu 200 000 km.

Näytä vastaus

Vastaus:

“Normaali” on tietenkin aika joustava käsite. Uusissa autoissa maahantuojat torjuvat takuuvaatimukset, jos öljynkulutus on vaikkapa 0,4-0,6 l/1000 km toteamalla sen olevan normaalia. No, 10 000 km matkalla tuo tekisi 4-6 litraa! Ei moista kukaan täysipäinen voi pitää normaalina.

Itse pitäisin siedettävänä litran tai enintään parin kulutusta vaihtovälillä. Periaatteessa silloin jo moottorissa alkaa olla jotain vialla. Onko sitten kulutuksen kasvun syynä sylinterien, mäntien tai männänrenkaiden kuluminen vaiko männänrenkaiden juuttuminen on sitten eri asia.

Männänrenkaiden juuttimista voisi yrittää korjata esimerkiksi Forte-käsittelyllä. Se on autokorjaamolla tehtävä kemiallinen käsittely, jossa moottoriöljyn sekaan laitetaan liuottavaa lisäainetta. Moottorin annetaan käydä kuormittamatta eli tyhjäkäyntiä seokset sisällä tietyn aikaa, ja sitten öljyt vaihdetaan. Ongelma vain on se, että jos männänrenkaat ovat todella pahasti juuttuneet, liuottava aine ei pääse puhdistamaan niiden uria eikä toivottua apua saada.

Jos moottori joudutaan männänrenkaiden juuttumisen takia purkamaan, silloin jo melkein kannattaa saman tien

Julkaistu: 3.2.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.