Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2909

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten Webastoa (tai muuta polttoainelämmitintä) tulisi käyttää? Onko sen käytöstä tehty tutkimusta/vertailua/ohjetta samalla lailla kuin lohkolämmittimen käytöstä?

Entäpä ilmastointilaitteen oikea käyttö? Talvellakin pitäisi käyttää, mutta miten? Onko automaatti-ilmastointilaitessa vielä jotain erikoista muistettavaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Polttonestekäyttöinen lisälämmitin on nykyisin vakiona monissa dieselautoissa, ja niissä se käynnistyy aina kun moottori käynnistyy. Mutta tarkoittanet lämmittimen käyttöä auton esilämmitykseen.

Webastot ja Eberit ovat paljon tehokkaampia kuin 500-wattiset lohkolämmittimet. Niinpä tarvittava käyttöaikakin on lyhyempi. Ne myös kuluttavat sähköä, ettei akku oikein riittäisikään monituntiseen lämmitykseen. Näin etenkin silloin, kun myös auton oma lämmityslaite kytkeytyy lämmittämään sisätiloja. Puhallin on melkoinen sähkösyöppö.

Lämmitystä ei siis tarvita eikä kannata käyttää kuin ehkä 30-45 minuuttia. Silti autolla on syytä ajaa pitempään, sillä kylmänä akku ottaa sähköä vastaan hitaasti. Akku jää pätkäajossa helposti liian heikkoon varaukseen ja sähkö ei riitäkään.

Tietääkseni polttonestekäyttöistenlämmittimien käytöstä ei ole tehty samanlaisia tutkimuksia kuin lohkolämmittimistä, mutta vaikutus on kyllä sama, eli kulutus, päästöt ja kuluminen vähenevät esilämmityksen ansiosta.

Ilmastointilaitteen käytöstä ei kannata talvisydämenä kovin paljon kirjoittaa. Sitä pitäisi ohjeiden mukaan käyttää ainakin kerran kuukaudessa, mutta laite ei kytkeydy pakkaskelissä päälle. Ehkä sen voisi narrata edes hetkeksi päälle siten, että käyttää autoa ensin vähän aikaa paikallaan, jolloin konepellin alusta lämpenee. Käyttämisen ideana on, että kylmäaineen mukana kiertävä voiteluöljy pääsee näin levittäytymään kompressoriin ja ennen kaikkea sen tiivisteisiin. Näin tiivisteet eivät takerru kiinni akseliin eivätkä vaurioidu.

Ilmastointi pitäisi huollattaa erikoislaittein varustetussa korjaamossa vähintään joka toinen vuosi. Huollossa kylmäaineesta poistetaan siihen kertynyt kosteus ja lisätään mahdollisesti kylmäainetta pois vuotaneen tilalle. Parempi hoitaa huolto talvella kuin heinäkuussa,jolloin huoltajat ovat kesälomalla.

Julkaistu: 28.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.