Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2902

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kumpi rengastyyppi aiheuttaa kovemman ajomelun, kesärengas vai nastarengas? Nimittäin kesärengas on aika meluisa siksi, että pintakumi on kovaa ja renkaan rakenne synnyttää helposti jylinää. Nastarenkaat puolestaan ovat muuten varsin hiljaiset, mutta nastat aiheuttavat rapinaa. Mutta kummat ovat noin yleisesti ottaen meluisammat ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Se riippuu siitä, miten melu kulkeutuu sisätiloihin. Aika usein sisään kuuluva melu johtuu siitä, että renkaista välittyvä värinä saa aikaan resonanssin jossakin korin osassa. Kuuluviin siis tulee tämän resonanssin lopputulos, ei suoraan se renkaista tuleva ääni.

Asia on juuri kuten sanot, ja olemme aika monessa autossa todenneet, että kesärenkaisiin siirtyminen onkin lisännyt sisämelua. On vaikea sanoa, onko melun taso desibeleissä mitattuna noussut, mutta ainakin se on tuntunut häiritsevämmältä.

Julkaistu: 26.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.