Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2901

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autostani irtosi katalysaattorin suojapelti, kuinka tarpeellinen osa on? Meneekö katalysaattori herkästi rikki ilman kyseistä osaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaa-a, millaisestahan pellistä on kysymys? Jos kyseessä on katalysaattorin alla oleva suojus, jomka tarkoitus on suojata aitä sinkoilevilta kiviltä, niin toki olisi parempi, jos se olisi paikoillaan. Suoranaisesti suojuksen puute ei ainakaan pääteillä johda katalysaattorin rikkoutumiseen.

Kivisuojapelti on kuitenkin mielestäni harvinainen, yleensä autoissa on vain lämpösuojalevy, joka vähentää lämmön siirtymistä katalysaattorista auton pohjaan. Tämä pelti on siis katalysaattorin yläpuolella. Senkään puuttuminen ei johda vaurioihin eikä normaalisti aiheuta haittaa tai vaaraa autolle. Jos kuitenkin jokin toimintahäiriö saa katalysaattorin ylikuumenemaan, teoriassa suojuksen puutteesta voisi aiheutua tulipalon vaara.

Julkaistu: 26.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.